Make your own free website on Tripod.com
Sambungan transkrip 'Perbincangan Mahathir dengan 8 orang pemimpin UMNO di Seri Perdana pada hari Khamis, 5 November 1998

(Kepada yang telah lupa mengenai transkrip Bah 1, boleh dapatkan di sini)

sambungan dari............ I hope the message is clear.  Saya bukalah majlis ini kepada tuan-tuan kalu ada yang nak dibincangkan.

RAFIDAH:

Dato' Seri, apa cerita dengan laporan Anwar dipukul?  Orang hari-hari bertanya, kita nak jawab pun susah......

MAHATHIR:

Beginilah, IGP ada mengaku dia dengan Musa Hassan yang pukul Anwar.  Memang patutpun dia kena, keras kepala sangat.  Dia ada jumpa saya merayu minta tolong kita cover dia.  Saya ingat kita kena coverlah sebab dua-cua ni dah banyak bantu kita.  Saya bagi tau kepada IGP, dia kena cari jalanlah untuk buat sapa-sapa nanti mengaku dia punya kerja.  AG pun nak tolong.  Mula-mula kita nak terus kata Anwar pukul dirinya sendiri tetapi kini ada problem dengan doktor.  Dia orang tak berapa nak bagi kerjasama.

I am a doctor, so.....taulah hati perut doktor ni.  Kalau ada orang tanya kita katalah tengah siasat.  Tapi tadi AGI bagi tau saya, Rahim dah dapat cari scapegoat.  jadi kalu begitu kita charge orang tu lah.  Tang macam mana IGP dapat cari scapegoat, itu dia punya pandailah.  Tak payah tanyalah yang tu....(ketawa)... Saya juga ada minta AG selesaikan cepat kes ni.  Kalu tidak nanti orang tuduh lagi kita macam-macam.  Mengenai hukuman ke atas Anwar, saya ada brief AG, Ketua Hakim Negara dan Hakim Augustine tentang pentingnya Anwar dihukum sebab kalau court dapati dia tidak salah, seluruh maruah kerajaan dan negara akan hancur.  Apa makna keadilan kalau kredibility kerajaan hancur.  Apa-apa hal hakim kena pastikan Anwar tidak-tidak tiga tahun lepas tu bab rayuan boleh cerita lain.

IBRAHIM ALI:

Dato' Seri, saya ingat kita kena buat benda baru.  Kita kena alihkan pandangan rakyat, media tu kita kena teruskan.....hubungan dengan ulama kita kena mula balik.  Macam di Kelantan, kalau ulama ni tolong kita, nak jamin saya tak berani tapi InsyaAllah kita boleh menang.  Itulah kalau Dato' Seri setuju, saya boleh atur ulama-ulama ni berjumpa Dato' Seri.  TV, suratkhabar kena coverlah, bagi front page.

MAHATHIR:

Ulama ni pun besaq kepala jugak.  Nanti kalu kita buat tak reti, dia dok turun bagi tau orang kita tak betoi.  Dia orang ni tak penting mana pun tapi kita kena bijak waktu bila kita nak guna depa ni.  Saya nak jelaskan di sini, saya ada tulis kepada Harun Din, jempun dia untuk dineer tapi sampai sekarag tak jawab.  Tak taulah, katanya dia dapat petunjuk tak boleh jumpa saya.  Tak taulah yang  tu.  Kalau dia mai jumpa kita, saya ingat bolehlah kita bagi tau orang, hubungan kita dengan ulama dah okay.  Dengan dia orang ni, saya dah cukup merendah dah.  Saya bagi tau dia, saya tak pandai ugama tapi ulama-ulama UMNO Wan Mokhtar, Yusof Nor dan Hamid Othman, sekalipun tak pernah nasihat saya.....(ketawa)....Ni apa nama Qardawi, ya.....Yusof Qardawi dia punyalah rapat dengan Anwar, Wan Mokhtar jemput dia, dia kata dia boleh datang tetapi hanya dengan concern brother Anwar Ibrahim sahaja.  Dia keluarkan fatwa.  Fatwa dia pulak menguntungkan Anwar.  Kita hantar orang jumpa dia, terankan kerja buruk Anwar dan minta dia tarik balik fatwa dia.  Dia kekal dengan keras kepala dia, tak mahu tarik.  Tak palah...soal TV nak coverkah, press nak cover kah, itu soal kecil, soalnya sekarang kita panggil kalu, depa nak mai kah?  Kita bagi tau kepada orang kita nak jumpa 100  ulama.  Tiba-tiba dia mai tiga orang, malu kita, back fire.

RAHIM TAMBY CHIK:

Dato' Seri, saya minta kalau boleh Dato' Seri beritahu sikit kepada IGP mintak dia awasi sikit polis-polis ni sebab akhir-akhir ni banyak rahsia kita yang terbongkar.  Ada benda-benda yang kita dengan polis saja yang tahu tapi lepas jugak.....

MAHATHIR:

Saya dah cakap dengan IGP, dia bagi tau dia tengah perhati budak-budak Deputy dia yang dok sokong Anwar.  Dia orang ni pun macam kita orang politik juga, ada klik masing-masing.  Dia dengan si Norian pun ada sikit clash.....Tapi tak pa lah.  Saya berpendapat perkara ini tidaklah terlalu serious dan polis sedanga mengawalnya dengan baik.

GHAFAR BABA:

Doc, you kena make sure betul-betul, hakim ni dengar cakap kita, kalaut idak sesia kerja yang kita buat ni.  Lagi satu, bab raja-raja.  Saya dengar ada raja-raja yag kuat sokong Anwar.  Saya ingat benda ni penting dan kita kena tengok jugak.

MAHATHIR:

Saya ucapkan terima kasih atas pandangan Tun Ghafar.  Saya nak jelaskan di sini bahawa dah tiga empat kali saya jumpa Yusof Chin dan Augustine di sini.  Mereka memang bagi kerjasama.  Cuma mereka minta kita mula puji kehakiman.  Sekarang ni kita patutu mula cakap pasal rule of law, kebebasan mahkamah dan mahkamah ini bukan kita yang control.  Setakat ini, mereka cukup faham dan bagi kerja sama.  Sebab tu, bila Gani Patail gelabah, Augustine nanti bantu.  Tak bolehlah nakt erang-terang tapi dia ada cara dialah.  Sebab itu bila mahkamah jatuh hukuman kepada Anwar nanti, rakyat tak boleh nak kata apa, kita dah cakap awal-awal mahkamah kita bebas.  Tang raja-raja ni, saya dah bercakap dengan Pahang, dia dok tolong kita kenalpasti siapa yang sokong Anwar.  Saya taulah macamana nak pekena dia orang ni.  Bagi duit, selesai masalah.

Next......kalau tak da lagi tak apa.  Saya harap tuan-tuan dapat memberikan kerjasama dan perhatian kepada perkara yanga telah kita bincangkan pada malam ini.  Hari pun dah jauh malam, jadi saya ucapkan terima kasih kepada semua yag telah hadir pada malam ini.

...tamat...