Make your own free website on Tripod.com
BERITA SEDIH 24 OKTOBER 1998
 
 

       Date:
             Sun, 25 Oct 1998 01:36:52 -0000
       From:
             "Virii" <risys@tm.net.my> Add to Address Book
     Subject:
             [gerak-net] FRU TEMBAK MASJID DAN GERAI-GERAI MAKAN
         To:
             <gerak-net@onelist.com>
 
 
 

Saya dan kawan-kawan berada dalam peristiwa yang menyayat hati kerana tindakan FRU menembak dengan sengaja ke dalam kawasan Masjid Kg Baru. Padahal
org2  berdemo berada di luar kawasan. Peristiwa ini FRU tidak mengenal kesucian dan kemuliaan MASJID, janganlah pasal tugas sampai nak menghina
kemuliaan Masjid. Gunakanlah OTAK DAN IMAN.
    Cerita pasal gerai makan pula, habis kena tembak oleh FRU. Tuan2 kedai makan terpaksalah tutup kedai . Hari ini mereka rugi banyak kerana semuanya dah
tak boleh dimakan kerana terkena air kimia FRU.
    Dalam hal ini FRU telah melakukan kekejaman yang nyata. Benarlah kata Syaidina Ali diakhir zaman manusia berani melakukan kezaliman secara
terang-terang. Benarlah Dr. Mahathir takut dengan bayang-bayang dan sanggup mengarahkan FRU melakukan kekerasan dan kekejaman kepada orang yang lemah
hanya berdemo secara aman.
 
Firman Allah (al-Munafiqun:4):
 
Dan apabila engkau melihat mereka, engkau tertarik hati kepada tubuh badan
mereka (dan kelalukannya); dan apabila mereka berkata-kata, engkaujuga
(tertarik hati) mendengar tutur katanya (kerana manis dan fasih. Dalam pada
itu) mereka adalah seperti batang-batang kayu yang tersandar (tidak
terpakai kerana tidak ada padanya kekuatan yang dikehendaki). Mereka
(kerana merasai bersalah, sentiasa dalam keadaan cemas sehingga) menyangka
tiap-tiap jeritan (atau riuh rendah yang mereka dengar) adalah untuk
membahayakan mereka. Mereka itulah musuh yang sebenar-benarnya maka
berjaga-jagalah engkau terhadap mereka. Semoga Allah membinasa dan
menyingkirkan mereka dari rahmatNya. (Pelik sungguh!) Bagaimana mereka
dipalingkan (oleh hawa nafsunya - dari kebenaran)?
 
 

From: "pian pyan" <hh_98@hotmail.com>

up date 1.00am 25/10/98

Reformasi selama ini menerima kekerasan kini membalas kekerasan.
Saya sendiri melihat bagaimana batu dan botol yang banyak dilemparkan ke
FRU dan POLIS.
Pentempuran FRU dan REFORMASI di Kampung Baru
Ramai tertangkap.

Lapuran 1.00 pagi...termasuk ditahan Komentar Editor 1....
Alhamdulilah latest news he was realeased. Polis did give kerjasama

Sekian
 
 From: landz of smashing pumpkins <apaizero@yahoo.com>
 
 

assalamualaikum para netters semua..saya adalah salah seorang pejuang
REFORMASI dan GERAK...saya baru je sampai di rumah ni...baru
balik..masih terasa panas muka dan pedih mata nih....tapi itu masih
sedikit kalau nak dibandingkan dengan sakit dan panas hati ini
melihatkan kekejaman polis dan kaum2nya...isk..

well..saya dan kawan saya sampai di depan sogo dalam kurang pukul 4
ptg...kami bertiga sahaja...ramai org didepan sogo...masing2 menunggu
dengan sabar perjuangan reformasi...ramai org didepan sogo..depan
pertama dan di panggung odeon..kemudian ada van yg memberi penerangan
supaya org ramai bersurai..dilaungkan undang2 polis..bahawa
perhimpunan yg melebihi 3 org akan ditangkap..sebab takde permit..
well..org ramai masih stay kat situ lagi..kemudian lebih kurang pukul
5..ada laungan reformasi dan takbir didepan pertama complex..then..org
ramai yg kat depan sogo tu kebanyakannya pergi ke depan pertama
tersebut...saya dan kawan2 saya masih melihat dari jauh..masih berdiri
didepan sogo..atas tangga...kami disitu cuma bertepuk tangan dari jauh
untuk melambangkan sokongan...kemudian tidak sampai 5 minit kumpulan2
didepan pertama itu melaungkan reformasi dan takbir...ketua kumpulan
tersebut telah ditangkap oleh SB...dia telah diceekup dileher dan
kemudian dia dibawa ke trak polis...jurugambar pun apa lagi..ambil
gamba lah....kemudian..semua penyokong senyap...tidak berkata
apa2..then..saya dan kawan saya ke medan selera sebelah KFC kat
pertama tuh..minum2 disitu..then..kemudian laungan reformasi kembali
bergema..kami bersemangat semula..kemudian..tiba2..kami nampak org
ramai diluar sana berlari-lari bagaikan dikejar sesuatu..rupa2nya trak
sial tuh..yg bawak air racun tu datang..2 pulak tu...satu menghala ke
depan..(depan pertama lah) and satu lagi ke jalan diantara sogo dan
pertama...isk..ramai berlari ke dalam medan selera nih..saya dan
kawan2 saya tuh..masih stay kat situ...kami menyangkakan bahawa dia
tak akan sembur air katt tempat makan..rupa2nya kami silapp...dia
terus je sembur kat dalam tempat makan niih.isk..panasnya hati..abis
huru hara org kat dalam ni..abis muka dan matta pedih kena
air...bayangkan..ada keluarga dok makan...pekerja2 dok masak..tiba2
kena air racun..ada ke patut..isk...hmm..
pastu..dalam ramai2 org dok kena air racun nih...para2 SB dan FRU pun
apa lagi..serbu lah..nak tangkap para2 pejuang ni..yg masing2 pedih
mata..sesak nafas..ditangkap2 nya orang2 ni..di cekup..di belasah..di
pukul..sampai ada darah mengalir di lantai...bacul betul
lah..isk..geram seh...memang lah..kalau nak ikutkan undang2...memang
la diorang ada hak nak suraikan perhimpunan tersebut..tapi..setakat
sembur air sudah lah..org2 dah pedih mata..dah sesak nafas..cukup
lah..then..mesti ramai akan beredar..ni tidak..dah la org sume
sakit..di bantainyya lagi...di sepak..di pijak...isk..ada pompuan
ngandung pun dipukulnya..adil ke nih??macam ni ke polis
malaysia??polis org kafir pun pikir dua kali
jugak..isk..sedihnyaa..isk...
kemudian  saya dan kawan2 saya masuk ke pertama complex...suasana
dalam kompleks tersebut penuh dengan suara2
marah..geram..benci..sedih..nangis..isk...kedai2 ditutup dengan
segera...emm..macam la ada rusuhan..padahal rusuhan polis ada
lah..para2 SB amat puas hati la masa nih..diambil kesempatan untuk
menangkap org sesuka hati....hmmm..iskk
kemudian saya dan kawan saya keluar..ke medan mara...tiba2 kami nampak
ada poster gamba anwar berterbangan dari celah2 dinding pertama
complex...org ramai2 masing bersorak didepan medan mara
terssebut...lepas tu..tiba2..org ramai berlari ke arah kami di medan
mara...apa lagi..kami pun lari jugak lah.sebab FRU ngan SB kejar..kira
hari ni..kalau ada org jerit REFORMASI..mesti kena cekup ngan SB2 ni
lah..isk....then..kami pergi lepak di depan hotel quality..sebelah
dengan kolej telekom multimedia tuh...
betul2 depan pertama...kami duduk2 je disitu..then..kereta lak
jam..and moto dan keta bunyikan hon...apa lagi..org ramai kat sebelah
jalan pun jerit lah reformasi...tak sampai 2 minit..kami kena kejar
lagi...isk..kali ni kami masuk ke dalam kolej telekom tersebut..dok
katdalam....thanx to para2 pekerja disitu..mereka yyg ajak masuk
kedalam..sebab kat luar tu SB2 dok maharajalela..seenang je nak kenal
diorang ni..diorang pakai lilit kat lengan tuh..ada warna merah..ada
warna hijau..yg paling best..ada yg pakai topeng..macam
lanun..isk...hmm...well..just nak kasi tau...kami mewakili para2
pejuang kat situ..nak ucapkan thanx kat
hotel2..lobi2..opis...kedai2..yg memanggil org ramai kat luar tu
supaya masuk premis mereka..untuk perlindungan daripada SB2 tuh..we
felt very friendly...sokongan dimana2...alhamdulillah..
kemudian.lepas je klua dari kolej telekom tu..kami pun ambil kereta
kami kat belakang RHB bank tu...then..dalam perjalanan...kami denga
para reformis dah pegi ke masjid kampung baru...jam menunjukkan pukul
6:45..apa lagi..kami terus ke sana...sampai disana..dah nampak..byk
FRU and SB2 ni lah..well..kami pun parking..amik air semayang...and
then tunggu waktu maghrib...pastu..azan pun bergema...ada juga sorang
duua yg jerit kat FRU2 tu...ajak sembahyang sama..
habis saja sembahyang...trak2 FRU tu dah takde kat situ..so, kami pun
ingat diorang pegi sembahyang ke..makan ke...rupa-rupanya..diorang  ke
dataran merdeka ngan istana negara..sebab dikabarkan kat sana pun ada
juga pejuang2 reformasi ni...
oh ya..sebelum tu..sebelum masuk waktu sembahyang..kami telah berborak
dengan salah sorang hamba ALLAH  ni..borak punya borak..then..kami
dapat tau bahawa dia ni baru je klua dari jel sungai buluh..sebab dia
ni kena tangkap last week tu...kira one of the 134 ppls tu...dia siap
tunjuk lagi kat kami kad penjara..untuk membuktikannya..dia ada
cerita..yg dia kat sana tinggal dalam satu tempat..untuk para2 pejuang
ni la..and pada masa yg sama DSAI telah tau yg mereka ni yg kena
tangkap tu..so, ada satu masa..DSAI ni lalu lah dikawasan mereka
ni..and DSAI telah tabik hormat kat semua mereka ni..and mereka ni pun
melaungkan REFORMASI!! saya denga berita tersebut..rasa amat
terharu..abang tu cakap..dia klua pun sebab ada org jamin..dan dia pun
tak tau sapa yg jamin..cuma dia cakap..alhamdulillah...and dia
kata..jgn risau..insyaALLAH..ALLAH akan tolong org2 yg macam dia..dan
ALLAH saja yg akan balas org yg tolong dia..hmm..semangat saya denga
ceritanya..

well..berbalik kepada cerita tadi...lepas je sembahyang..kami pun
beredar..pada pikiran kami..perhimpunan hari ni telah abis..so, kami
pun nak balik lah...dalam perjalanan pulang..kami lalu di depan masjid
kg baru tu..tiba2..kami nampak org ramai telah berkumpul kembali dan
bersorak REFORMASI dan takbir...
saya dan kawan saya bercadang untk join sama..but..we all decided nak
pusing2 kl dulu..nak tinjau keadaan..so, we all gi ke pertama
balik..pegi ke depan sogo..keadaan telah aman kembali..cuma ada la
beberapa polis dan SB kat situ...lepas tu..kami kembali ke kg
baru...org makin ramai..kami bersemangat untuk join..sebab  kali ni
polis2 tak kacau lagi..dia tgk je org2 tu dok berdemo tu...kami dalam
kereta angkat sepanduk "ESTRADA, THANX FOR YOUR SUPPORT!!" dan
"REFORMATION!! JUSTICE !!! TRUTH  !!!! FREEDOM !!" ramai org bersorak
pada kami..kemudian..tiba2..org ramai berlari..rupanya2...trak air
racun sial tu datang balik..dan kami terus pusing kiri ke arah masjid
kg baru...air racun pun telah disembur...tanpa amaran!!
isk..geramnya..yg kesiannya..org dok makan kat depan gerai2 tu yg
kena...maksud saya.seberang jalan sana..bukan para2 reformis2
nih...hehe..kelakar jugak..maybe sisteem komputer dia rosak kot..so,
org ramai sempat berlari menyelamatkan diri..cuma kesian je la kat org
dok makan kat gerai2 dan para jurugambar and wartawan2 kat situ
tu..sebab diorang berdiri dihadapan para reformis2 tu...hmm
lepas tu..keadaan makin tegang...but..we all gi makan dulu...makan kat
nasi lemak antarabangsa...then..dalam kol 8:45..kami ke masjid
balik..kali ni jalan kaki je..senang...so, tiba je kat sana..kami
denga laungan reformasi!! semangat terus memuncak...sampai disana saya
pun terasa pelik..aik..kenapa ada lagi suara2 ni..rupanya2...trak2
FRU, kereeta peronda polis semua dah tiada...saya bertanya pada sorang
abg ni..apa dah jadi??dia kata..tadi ada sorrang SB kena kejar ngan
reformis2 ni..sebab dia dah klua kan pistol..acu kat org
ramai...sebenarnya..pada masa saya dok makan tadi...ramai pejuang2
reformis dok intip siapa SB dikalangan mereka...senang saja
tipsnya...kalau dia nampak mencurigakan..tanya dia..nama..and mintak
dia tunjuk IC..kalau dia enggan..thats mean dia tu SB lah..sebab SB
takde IC..dia bawak kad polis dia je..so, SB tadi tu..yg kluakan
pistol tu..org ramai dah tau dia SB..apa lagi..ramai la kejar dia
tu..ha...abg tu cite kat saya..kemudian..makin ramai dok jerit
REFORMASI!! UNDUR MAHATHIR UNDUR!! dan takbir...dalam masa tu..saya
kira lah.ada lah dalam 4 org SB yg kena kejar...kereta2 polis wira tu
semua dah lari..sebab takut..ada yg cite kereta2 tu dah kena baling
ngan batu..haa..paddan muka..sebab apa..tu la..sebab SB tadi tu acukan
pistol..dia ingat org nak lari..isk..dia silap..makin ramai org kejar
dia..and saya denga jugak..dia tu kena
belasah...wallahualam...hmm...well..pada masa yg sama..geng2 moto
pulak dok main2kan trak polis racun fru ni..then..trak tu pun naik la
keatas...nak keja la konon..tapi dia silap..dia nak turun balik..jalan
dah jam..suasana makin hangat kat depan masjid tu...ada yg amik
batu..ada yg jerit..semangat..hmm..teringat kisah memali dulu...sebab
apa..nampak ada FRU yg pakai machine gun!!! ada ke patut..isk..eh, tak
pun..mungkin mata saya silap..emm..maybe senapang yg tembak peluru gas
tu...so, dalam kelam kabut tu..ada sorang lagi SB kena kejar..org
ramai makin geram..amik batu then baling kat dia..but dia
lepas..kemudian...berdentum saya denga bunyi senapang..ingat kan
diorang tembak kasi amaran..rupa2nya..diaorrang tembak gas pemedih
mata..4 biji ke 5 biji..kalau tak silap saya..ada satu tu masuk dalam
rumah org kat belakang masjid tu...ada yg masuk dalam perkarangan
masjid...isk..saya dan kawan saya cepatt2 lari keluar...tapi..asap tu
cepat sangat merebak..abis pedih mata ni..kali ni lagi
pedih..hidung..telinga..leher..isk..lagi hebat rupa2nya gas
ni..banding ngan air racun tadi..isk....kami lari ke arah rumah2 yg
berdekatan..org2 kampung byk yg tolong kami..kasi air paip..untuk
basuh muka..kasi air minum...thanx to them!! kemudian..keadaan makin
tegang..ada yg pegi amik batu..kayu dan sebagainya..tapi..ye lah..kami
ni kebanyakannya..takde senjata..diorang tu..ada perisai..alat tutup
muka..alat cover kaki..tangan...ada belantan..rotan..ada gas
racun..ada air racun...hmm..nak lawan ngan batu..memang la diorang
menang..isk...tapi..keadilan..rakyat dah makin geram...isk..memang la
tak patut..macam la kami ni ada parang ke..pistol ke..pedang
ke..isk..bacul betul..tembak gas..then..org pedih2 mata..masa tu
diorang pukul..belasah..macam tu ke berani?isk..
so, dalam kami dok undur..pegi..undur pegi...theen..dalam kol 9:30 to
10:00..kami pun klua dari kg baru...pada masa yg sama..ramai fru
datang..blok jalan masuk ke kg baru...isk...ntah la..cuma saya harap
takde la yg jadik korban nyawa malam ni...mintak2 dijauhkan ALLAH...

so, kesimpulannya..apa yg saya cerita tadi..adalah benar..kisah
kekejaman polis...dan yg paling teruk ialah SB..tangkap dan belasah
tidak kira..org tua ke...org muda ke..laki ke..pompuan ke..budak2
ke..sume dia hentam....memang rakyat patut marah tadi..saya tak salah
kan diorang yg baling batu tu..sebab apa yg SB buat kat org ramai pun
adalah tidak adil..kejam..zalim..well...kawan dan rakan2 perjuangan
sekalian..this is just the beginning...issyaALLAh...ALLAH akan bersama
org yg dizalimi..amin..

kepada kawan2 yg ada kat luar KL tu..sebarkan lah cite ni kat kawan2
yg lain....jgn la terpedaya dengan local media kita..kononnya rusuhan
di kg baru..mesti lah diorang letak tajuk yg macam ni..padahal...kisah
SB yg zalim dan memulakan rusuhan tu..disembunyikan...tujuan tu..nak
buat rakyat takut la tu..isk..emm..saya yakin..makin lama makin ramai
akan bangkit dan menentang kezaliman ni...kalau boleh..seluruh
negara..adakan perhimpunan aman..demonstrasi aman..UNDUR MAHADEEY
UNDUR!!!

well..tu je lah pengalaman saya buat hari ni..
perjuangan mesti diteruskan...insyaALLAH!!

doakan lah sahabat2 kita yg kena tangkap hari nih..
REFORMASI!!

assalamualaikum...and salam sejahtera..aminnn

me:-
pumpkins landzzzzzz
 
 
 

From: "Dar Gos" <dargos@mailexcite.com>

  Memang mahu menangis bila melihatkan keganasan polis......saya
berada di Bangunan MARA dan melihat sendiri 4 orang ditahan oleh
SB anjing Mahathir .........tahanan pertama ditahan..oleh dua orang
SB...seorang SB pegang tangannya dan seorang lagi menumbuk perut...muka...dan
menendang tahanan tadi...Masyaallah.......zalim...zalimm...apa dah
jadi denga Polis Malaysia. Sambil membawa tahanan tadi...SB terus
menumbuknya bertubi-tubi....kemudian datang lagi seorang SB..so 3
orang semuanya terus menumbuk terajang tahanan tadi......semoga Allah
menyelamatkanya......Orang-ramai menyorak pada SB tadi....Yahudi...Zalim...anjing.......Ada
SB yang tutup mukanya degan kain dan ada juga tidak menutup muka....mungkin
yang tutup muka tu lebih pengecut...tetapi yang pasti...anjin-anjing
ni memang penngecut sebab mereke bertindak dalam bentuk berkumpulan.
Saya terlihat seorang hamba Allah bersimpati dengan tahanan pertama
tadi.....dia berani berdiri dan memarahi SB tadi.......SB terus menahan
beliau...tapi tidak memukulnya.....sebab mungkin dia tentera sebab
dia cuba mengeluarkan ICnya tetapi di halang polis dan terus dibawa
ke truk. Malang tahanan kedua......cuba nasihati anjing-anjing polis
yang zalim tu..terus dia pun kena juga. Tahanan ketiga ...SB tarik
dari dldalam Pertama shopping komplek.....entah....SB ni main ikut
suka dia aje......sambil memegang tangan tahanan ketiga tu...SB tu
ambil kesempatan  pulas...tangan sahabat reformasi kita tu.....dan
tampar pun sempat himggap di mukanya. Saya dan beberapa manusia di
situ betul-betul rasa geram yang amat sangat......taktik polis menakutkan
rakyat nampaknya tak berkesan sebab.....rakyat semakin marah...........gerammm.....pergi
jahanan wahai anjing-anjing Mahathir. Tahanan keempat kena tarik
dengan SB jugak....kesian betul......ditampar kepala.....badan..dari
belakang . Tanganya digari......seorang polis beruniform..terus menampar
muka.....dan paling tragis....menyiku....betul-betul kena pada sebelah
pipi kanan.....saya memang hampir pada tempat tu sebab saya menyorok
di kedai......Saya sangat simpati pada mangsa tahanan tadi...yang
pertama memang lembik dikerjakan polis...semuga Allah membalas perbuatan
mereka. Apa salahnya berdemonstrasi secara aman...tiada rusuhan...tiada
amuk...tiada...gaduh...semu dimulakan oleh polis. Memang patut kalau
kita berkesempatan melanyak polis...biar lanyak habis-habisan.....saya
sokong tindakan reformis di Kampung Baru......biar polis tahu Masjid
itu rumah Allah...jangan sesuka hati sembur air ke..gas ke.....orang
nak beribadat. Polis dah macam Yahudi.....terutama SB (Sang Babi)..gerammmm...Marilah
berjuang untuk keadailan.....masa depan kita tanggungjawab kita......Jatuhkan
Mahatir.....Kemballikan Keadilan.....Allah Huakbar...Allah Huakbar...Allah
Huakbar......Reformasi...Reformasi...Reformasi.....
--

On Sat, 24 Oct 1998 20:12:31   Von DeCaprio wrote:
>From: "Von DeCaprio" <von99@hotmail.com>
>
>assalamu'alaikum para netters
>
>ni nak tambah sikit status, as of 7.00pm.
>
>saya berada di tempat kejadian semenjak pukul 4.00 lagi. apa yang di
>gambarkan oleh sedara jihad1998 ni tidak ada yang tidak betul melainkan
>betul belaka.
>
>saya berada di hadapan odeon masa pukul 4.00pm. punyelah ramai geng,
>saya agak dalam kawasan depan pertama kompleks dan kawasan2 yang sewaktu
>dengan nye boleh capai taraf 2,000 hingga 4,000 orang. tu belum lagi
>kira yang lain2 sepanjang jalan tar dan yang dibelakang nye.
>
>suasana bercampur2, marah, semangat, takut-takut, berani-berani,
>tengok-tengok dulu, standby dan selamba.
>
>apa tidak nye, nun hujung simpang depan sogo tu dah tergalang dus biji
>the draconian water cannon, teramat bersedia untuk memuntahkan air asid
>nye. tiba2 aje polis blok jalan depan pertama kompleks. saya dah agak ni
>mesti dia orang nak start racing water cannon nih.....
>
>tiba2,lari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, sorak para geng disertai dengan ucapan
>ALLAHHUAKBAR!tup tup dua trak dia membunyikan siren dah terus mara
>menuju jalan dihadapan pertama kompleks. saya pun tak tunggu! sambil2 tu
>saya tengok2 belakang. tu dia, air yang warna putih dah bertukar jadi
>biru pulak! naya ni. masa tu saya tengok yang gagah berlari laju, yang
>gemok berlari slow, yang tua sikit berlari anak, makcik dipapah, anak2
>di dukung, yang berdating terlepas tangan. YANG BUTA!,
>Masyaallah!!!!!!!! nasib baik ada seorang hamba Allah, terus dia ambik
>tongkatnya, pelok pinggang dia dan terus berlari bersama2.......syabas!!
>
>tiba2 mata punya lah pedih, rupa2 nya dia orang lepas kan gas beracun
>pulak.....!
>
>dipendekakn cerita, lepas lebih kurang, 10 minute, geng2 datang balik ke
>depan pertama kompleks dan kawasan2 sekitarnya! di sembornya lagi air
>asid dan gas beracun..........berulang2 kali!
>
>ada satu scene yang berlaku tepi cambell kompleks. tiba2 aje saya nampak
>seorang makcik pakai tudung di seret oleh 5 orang fru perempuan! DI
>SERET! maknanya diorang tarik kaki beliau, kepala nya terseret di jalan
>raya, terbuka habis tudung....masyaAllah. Saya nampak seorang lelaki
>(saya rasa suami nya)mengikut rapat diorang dan menjerit 'nak bagi dia
>mati ke!!!!!' tapi polis yang dekat2 situ buat tak tau je, dan bagi
>signal kat fru perempuan tu suruh teruskan..!
>
>apa lagi, group kat situ (20 meters, dalam carpark odeon) menjerit2,
>YAHUDI!, TAK ADA HATI PERUT!, KAT ISRAEL PUN BAIK SIKIT, termasuklah
>beberapa remaja perempuan yang pakai tudung, sambil mencucurkan air
>mata!!!!!!!!!!
>
>mendengar jeritan2 begitu agaknya, tiba2 beberapa orang polis dan SB,
>dengan muka diorang macam.....menjerit, hoi! blah lah! nak tengok apa
>lagi!
>
>dipendek kan cerita lagi, saya terpaksa balik ke subang jaya sebab anak2
>saya ada di rumah lagi, tak ada orang jaga! waktu pun dah pukul 7.00pm.
>masa saya dalam kereta menuju subang jaya, kawan saya menelepon saya,
>kata nya groups sekarang menuju chow kit, sebab fru ttruck dak blok
>habis jalan menuju ke dataran merdeka/masjid negara.
>
>SEMOGA PARA2 PEJUANG SELAMAT HENDAK NYA! TERUS KAN REFORMASI!!!!!!!!!!
>
>.von.
>
>----Original Message Follows----
>From: "Reformasi Now" <jihad1998@hotmail.com>
>To: gerak-net@onelist.com

>Date: Sat, 24 Oct 1998 04:05:35 PDT
>Subject: [gerak-net] REPORT FROM JLN TAR (6:00pm)
>
>From: "Reformasi Now" <jihad1998@hotmail.com>
>
>Assalamu'alaikum
>
>I went to jln TAR around 3:30pm. Very remarkable this time was the
>number of FRU trucks in the area, and specially two water trucks, one in
>front of Sogo at jln TAR and another at the LRT station on jln R. Laut.
>I parked at Campbell complex and went to take a look. There were a lot
>of people around the entrance to Sogo, but the "demo" hadn't start yet.
>At this time there was no FRU around, only normal police that started to
>try to disperse the people gathering in front of Sogo, without success.
>People would just move 20 mtrs further and go back.
>
>I decided to go for real shopping near Masjid India. As usual, all the
>streets from lorong TAR to jln TAR were closed by policemen. People were
>only allowed to go from jln TAR to lorong TAR. I tried to cross to jln
>TAR through a shop and I was surprised and glad that it was possible. I
>started walking around 4:40 on jln TAR. In front of Coliseum I saw
>policemen stopping a group of young guys and searching their bags. A few
>meters further I was ordered to go to lorong TAR.
>
>As I was reaching jln D.wangi I heard an "unanimuos" shout, and I knew
>that something was wrong. Obviously the FRU had used water against the
>people. A few seconds later I heard people shouting REFORMASI and after
>that, I was at the corner of Campbell complex, I saw the people running
>away.
>
>I went back to my car. FRU went into Campbell complex parking chasing
>people. As I came out of the parking, I saw lots of FRU walking from
>SOGO towards jln D.wangi chasing men, women and anybody who happened to
>be there and more FRU blocking the street at the entrance of the police
>station. I was ordered by an FRU who had one of those tear gas launchers
>to drive towards Jln Ampang, since jln TAR was closed.
>
>I drove around the area between 5:30 and 6pm and I could see:
>-small groups of people gathering at the crossing of jln TAR/jln Sultan
>Ismail.
>-Large groups of people at jln TAR (stretch visible form Sultan Ismail)
>-PLENTY of FRU at the end of dataran merdeka towards Masjid Negara
>(probably getting ready for Maghrib)
>-A 3rd water truck taking position at dataran Merdeka
>-The usual FRU buses (laded with FRU's) at the side of Selangor Club.
>-More FRU on jln R.Laut, near KWSP building.
>-Many SB's in the whole area.
>-PLENTY of people gathering again on R.Laut between the LRT and the bus
>stops.
>
>Last week, looking at the numbers of "jail" trucks it was obvious that
>the strategy was going to be to catch people. This week, looking at the
>display of force, it seems that they really want to disperse everyone.
>
>I had to meet other obligations, so I'll not be able to be there. I'll
>pray for the safety of our brothers and sisters.
>
>Salam,
>
>R.
>
 
 

 PERISTIWA 24 0KT 98
 
CERITA  AWI BALAKONG
 
Ada cerita yang menyeronokkan bahawa pertama kali saya terkena pukulan batang kayu dari seorang SB. Terbenjollah kepala saya tapi saya tak mati dalam
kejadian itu. Saya pun toleh kebelakang dan menghayunkan genggaman penumbuk sulong hinggap ke dagu SB itu .Tindakan ini terpaksa dilakukan untuk
mempertahankan diri kerana SB itu memukul saya dari belakang secara tiba-tiba, berhampiran di Hospital Bersalin KG. BHARU. Justeru itu, SB pun terjatuh
dan terlentang dan saya pun lari menyelamatkan SB itu dari menjadi mangsa saya.
Semasa saya balik dengan sebuah kereta warna merah, saya ditahan dan kereta saya digeledah dan diperiksa.
 
CERITA HARIS  BALAKONG
 
Sebelum kedatangan FRU untuk menembak masjid Kg. Bharu saya berada di kawasan tersebut. Di situ, ramai betul SB tetapi mereka tidak berkumpulan seperti
FRU. Kemudian SB-SB itu  buat kacau dan hendak menangkap mereka yang berdemo. Ini menjadi kemarahan kepada mereka yang berdemo menyebabkan
SB-SB itu dihambat beramai-ramai , maka larilah SB-SB itu lintang pukang ada yang terpanjat atas kereta orang ramai yang lalu-lalang di persimpangan Masjid
Kg. Bharu. SB-SB itu lari menghala ke Wisma Tok Dagang.
Habis.
 

>-----Original Message-----
>From: J. Tugauw <melanau@ibm.net>

>Date: Sunday, October 25, 1998 12:54 AM

>>Stones and petrol bombs were thrown at the FRU for the first time in
>>Kampung Baru. As at this time (12.30 am) there is still a stand-off
between
>>the FRU and protestors in Kampung Baru. FRU have entered Kampung Baru
up to
>>the area of the Pasar Tani.
>>
>>The two arrested in Kampung Baru were trying to come to the assistance
of a
>>lady with a baby who was viciously attacked by the FRU at a stall in
Jalan
>>Daud. They were then set upon by the FRU and badly beaten up and taken
into
>>custody.
>>
>>All this happened right in front of my eyes.
>>
>>At the masjid earlier a plainclothes policeman who was asked for his
>>identity card pulled out a pistol instead and was chased by a crowd of
>>hundreds. It is not known whether he was caught, but there were
reports of
>>other policemen being beaten up and police cars being smashed.
>>
>>--------------------------------------------------------------------
 
 
 "HjHjh" menulis:
>
>Cadang Gerak adakan satu tabung khusus untuk kegunaan menjamin
>mereka-mereka yang di tahan.  Maklumkan nombor akuan tabung berkenaan,
>boleh lah siapa-siapa menderma seikhlasnya.
>----------

Kalau betul kita mahu meneruskan demonstrasi aman, sesiapa yang
ditangkap harus sanggup terus dipenjara dan tidak menerima ikat
jamin. Mereka yang ditangkap juga harus berani menjalani hukuman
penjara dan tidak membayar kompaun/denda.

Sekiranya kita bayar kompaun/denda, maka polis akan lebih giat
menangkap seberapa ramai yang mereka boleh kerana ini akan
mendatangkan hasil (kompaun/denda) kepada kerajaan. Sebaliknya,
sekiranya tiada siapa yang mahu membayar denda, ini bermakna
bahawa kerajaan terpaksa mengeluarkan wang untuk memberi makan
dan minum semua yang ditahan oleh mereka.

Mereka yang ditangkap juga harus berani memberi tahu mahkamah
setiap salah laku polis sewaktu mereka didalam tahanan polis. Biar
seluruh dunia tahu akan keganasan polis Malaysia... tidak hanya
mendengar daripada DSAI sahaja.

Dan orang tua nyanyuk bernama Mahathir tu - sibuk sekarang ini
menyeru rakyat supaya bersatu. Dia tak sedar ke - 80% rakyat
Malaysia memang sudah pun bersatu - menuntut beliau meletak
jawatan. Kalau betul dia sayangkan perpaduan, memang patut dia
mendengar seruan rakyat yang sudah pun bersatu dan meletak jawatan!
 

        Date:
              Sun, 25 Oct 1998 01:12:38 +0800
        From:
              kaypo <kaypo@pc.jaring.my> Add to Address Book
      Subject:
              [gerak-net] Right to assemble peacefully
          To:
              "gerak-net@onelist.com" <gerak-net@onelist.com>
     Reply To:
              kaypo@pc.jaring.my
 
 
 

From: kaypo <kaypo@pc.jaring.my>

The police think they have the law on their side when they act even against
peaceful assemblies and demonstrations. Article 10(1)(b) of the Federal
Constitution of Malaysia gives all Malaysians the right to assemble peacefully
but our rubber-stamp 2/3 majority parliment has corrupted this right by giving
the police the power to judge and decide which assembly can go ahead and which
can't.

Looking at the unjustifiably harsh actions taken by the police on peaceful
assembly of unarmed citizens these past weeks, I think the police has lost its
moral authority to judge the people's actions in this regard. The members of
parliment may be legally elected but they have no moral rights to make or
continue with such unjust laws. Therefore, as a simple citizen of this country,
I call not only for the abolishment of the hated ISA but also of all unjust laws
that prohibit the people from exercising their basic freedom to assemble
peacefully and their freedom of opinion and expression. These laws are not only
unjust but are evidently cruel & wicked.

Till then, may God see it fit to bless the defenders and lovers of Justice with
success in our struggle, despite all the seemingly insurmountable odds that are
stacked against us now.

kaypo